sadsad x
asdasd

DJ Ekipmanları Nelerdir?

05 Eylül 2022
DJ Ekipmanları Nelerdir?

DJ’liğe yeni başlayan biriyseniz DJ ekipmanlarının neler olduğu kafanızı karıştırabilir. Çok sayıda çeşidi ve fonksiyonu olan bu cihazlar, her yerde farklı çeşit, marka ve modellerle karşımıza çıkabilir. Bu kafa karışıklığını gidermek adına bu yazımızda sizlere DJ ekipmanlarının neler olduğunu açıklamaya çalıştık. Herhangi başka bir sorunuz olursa canlı destek sistemimizden uzmanlarımızla görüşebilirsiniz.

DJ ekipmanlarından önce DJ’liğin ne olduğundan basitçe bahsedelim. DJ’lik, aslında radyo yayıncılığıyla başlayan ve sonrasında bir sahne sanatına dönüşen, iki veya daha fazla parçayı birbirleriyle uyumlu bir şekilde karıştırmaya ve geçiş yapmaya verilen isimdir. DJ’lik sırasında efektler gibi farklı performans araçları kullanılabilir.

DJ ekipmanları en genel tanımıyla DJ’lik yaparken sahnede, stüdyoda veya ev ortamında kullanılan cihazlardır. Bu cihazlar özellikleri ve kullanım şekilleri anlamında farklı isimlere sahiptir. Gelin hep beraber bu ekipmanların neler olduğuna daha detaylı bir şekilde bakalım.


DJ Controller

Günümüzde uygun fiyatı, çok yönlü tasarımları ve kapsamlı özellikleriyle çok sayıda kullanıcı tarafından tercih edilen DJ Controller’lar, bilgisayar üzerinden DJ yazılımını kontrol ederek DJ performansları gerçekleştirmenize olanak sağlayan cihazlardır. Genellikle endüstri standardı arayüze sahip bu cihazların çok sayıda boyut ve özelliğe sahip modelleri bulunmaktadır. Örneğin Pioneer DJ DDJ-1000 modeli daha çok orta boyutlu sahnelerde tercih edilirken DDJ-400, başlangıç seviyesi ev DJ’leri tarafından kullanılmaktadır. Serato DJ, Traktor Pro ve rekordbox gibi önde gelen DJ yazılımlarıyla kullanılan DJ Controller’lar, modeline göre üzerinde çok sayı ve çeşitte bağlantı noktası bulundurur. Daha profesyonel DJ Controller modellerinde XLR ve TRS gibi üst seviye çıkışlar ve farklı kaynakları bağlamak için RCA girişleri bulunurken başlangıç seviyesi Controller’larda genellikle sadece RCA çıkışı ve mikrofon girişi bulunur. RCA girişi bulunan modellerin çoğunda DJ Controller, DJ Deck ve pikap gibi kaynaklar bağlanarak bir DJ mikser olarak da kullanılabilir. Ayrıca Add-On, yani ekstra kontrol sağlayan eklenti DJ Controller çeşidiyle bilgisayar bazlı DJ sisteminizin özelliklerini genişleterek daha fazla kontrol imkanına sahip olabilirsiniz.

DJ Ekipmlanları Nelerdir?DJ Deck/Player

Deck ve CDJ olarak da bilinen DJ Player’lar profesyonel ve bilgisayar bazlı olmayan, çoğunlukla orta ve büyük boyutlu mekan ve sahnelerde kullanılan cihazlardan biridir. Bu cihazlar müzik dosyası kaynağı olarak USB flash disklerin yanı sıra SD kart ve CD kullanır. Player’lar en az iki adet olmak üzere bir mikserle birlikte kullanılır. 2 Player’dan gelen ses mikserde birleşerek mixing dediğimiz ses karıştırma ve parçalar arası geçiş işlemi gerçekleştirilir. Genellikle büyük sahnelerde 4 adet Player ile birlikte 4 kanallı mikserler kullanılır. Bu sistemlerle daha gelişmiş özellikler tercih eden DJ’ler ikiden fazla ses kaynağını birleştirerek daha karmaşık ve yaratıcı performanslar sergileyebilirler. Bu cihazların USB bağlantısı içeren modelleri bilgisayar üzerinde DJ yazılımlarıyla da kullanılabilir. Bazı modellerde bulunan Ethernet ağ bağlantısı sayesinde bir Player’a taktığınız dosya kaynağındaki bilgiler, bu ağ bağlantısıyla bağlanmış olan diğer Player’lara aktarılarak kullanılabilir. En popüler DJ Deck’ler olarak Pioneer DJ CDJ-3000 ve Denon DJ SC6000 Prime modelleri sayılabilir.

DJ Mikser

DJ Deck kısmında da adını geçirdiğimiz üzere DJ mikserler bilgisayar bazlı olmayan sistemlerde ve çeşidine göre orta ve büyük boyutlu mekan ve sahnelerde veya Scratch performanslarında tercih edilen sistemlerin merkezindeki cihazlardır. Mikserler üzerinde genellikle DJ Player’larla uyumlu olacak şekilde RCA ve Coaxial gibi girişlerin yanı sıra dinleyicilerle iletişim kurmanıza olarak sağlayan mikrofon girişleri bulunur. Profesyonel modelleri 4 ve 6 kanallı olan mikserlerin başlangıç seviyesi ve Scratch tipi modellerinde 2 kanal bulunur. Scratch tipi mikserler, normal DJ mikserlerinden farklı olarak üzerlerinde performans tuşları, Scratch performanslarına uygun efekt kontrolleri ve Fader’lar bulundurur ve bu mikserler çoğunlukla DJ yazılımlarıyla bilgisayara bağlanarak kullanılır. DJ mikserlerde genellikle DJ performanslarına uygun, hızla ayarlanıp kullanılabilen çok çeşitli efektler bulunur. DJ mikserlerin bazı modellerinde USB ses kartı ve MIDI bağlantısı bulunur. Bu bağlantılarla mikseri bilgisayarınıza bağlayarak performans kayıtları alabilir, cihazınızı uyumlu DJ yazılımlarıyla kullanabilirsiniz.

DJ Kulaklık

DJ kulaklıkları, DJ’lerin parçaları önden dinleyerek hazırlamalarına olanak sağlayan ürünlerdir. Bu kulaklıklar, sahnede dışarıdan ses almaması adına kulak üstü, kulak çevreleyen ve kulak içi şekillerinde kapalı kapsül tasarımına sahiptir ve yüksek ses seviyelerinde çalışabilir. Genellikle DJ kulaklığı olarak kafa üstü kulaklık modelleri tercih edilmektedir. Çıkış şekli ve sayısı modelden modele değişmek üzere DJ mikser, DJ Controller ve DJ sistemi üzerindeki 6.35mm veya 3.5mm kulaklık çıkışlarına bağlanan DJ kulaklıklara bağlandığı sistemdeki Cue tuşlarını kullanarak ses yönlendirmesi yapabilir, sistem üzerindeki kontrollerle ses seviyesini ve Cue açık kaynaklar ve ana çıkış arasında olmak üzere kaynakların seslerinin birbirlerine oranla ne kadar geleceğini ayarlayabilirsiniz. DJ kulaklıkları genellikle sağlam yapılarıyla uzun süreler kullanılabilen kulaklıklar olarak öne çıkar.

DJ Ekipmanları Nelerdir?

DJ All-In-One Sistem

DJ sistemi ve Standalone DJ ekipmanı olarak da bilinen All-In-One DJ sistemleri, tek cihazda hem mikser hem de Player özelliklerini birleştiren ve bilgisayarsız çalışma özellikleriyle öne çıkan cihazlardır. Genellikle 2 kanala sahip bu ekipmanlar, daha gelişmiş modellerinde 4 kanala kadar bulundurabilir. Standalone DJ sistemlerinde bir ekran, USB girişleri, RCA kanal girişi, XLR ana çıkış ve kabin çıkışları gibi çoğunlukla profesyonel bağlantılar ve USB ses kartı bulunur. Bu cihazlar bazı modellerinde direkt olarak USB diske kayıt almanıza da olanak tanımakta.

DJ Turntable/Pikap

Turntable olarak da bilinen DJ pikaplar, DJ’liğin ilk başladığı günden itibaren günümüzde de tercih edilen müzik kaynaklarındandır. Pikaplar, geleneksel müzik plağı takılarak kullanılabilmelerinin yanı sıra DVS (Digital Vinyl System/dijital plak sistemi) ile de kullanılabilir. DVS sistemlerini ilerideki kısımlarda anlatacağız. Sesin sıkıştırmadan ve dijital bir ortamdan geçirmeden tamamen analog şekilde kullanılabilmesine olanak sağladığı için yüksek ses kalitesi isteyen DJ’ler tarafından tercih edilir. DJ pikapların kullanılabilmesi için bağlandığı DJ mikser üzerinde Phono preamfisi bulunmalıdır. Phono preamfisi olmayan bir DJ miksere pikap bağlandığında ses cızırtılı gelebilir ve cihazları bozabilir.

DJ Monitör

DJ Monitör hoparlörler, hem DJ kabininde hem de ev ve stüdyo gibi ortamlarda kullanılabilen, DJ’lerin kulaklık dışında çıkış sesini duyarak mikslerinde ayarlama yapma veya referans almalarına olanak sağlayan hoparlörlerdir. Stüdyo monitör hoparlörlerinden farklı olarak modeline göre değişkenlik göstermek üzere genellikle bas tonları daha güçlü olacak şekilde tasarlanmışlardır. Bu hoparlörlerin arkasında DJ ekipmanınızı kolaylıkla bağlamanıza olanak sağlayacak şekilde RCA, XLR ve TRS girişleri bulunabilir.

DJ Ekipmlanları Nelerdir?DVS Sistemi

DVS, yani dijital plak sistemi, plak hissiyatıyla bilgisayardaki DJ yazılımları üzerinden dijital müzik dosyalarını oynatmanızı sağlayan sistemlerdir. DVS’in merkezinde özellikle bu iş için özel tasarlanmış 2 giriş/2 çıkışlı veya 4 giriş/4 çıkışlı bir ses kartı bulunur ve bu ses kartındaki tüm ses bağlantıları RCA’den oluşur. RCA girişlerine DVS sinyal plağı takılmış pikap çıkışları, RCA çıkışlarına da mikserin kanal girişleri bağlanır. DVS ses kartı, USB kablosuyla bilgisayara bağlanarak DJ yazılımı ve pikaptan gelen DVS sinyali arasında bilgi alışverişi yaparak miksere sesin doğru bir şekilde aktarılmasını sağlar. DVS genellikle Scratch performansı gerçekleştiren DJ’ler tarafından tercih edilir. Bazı mikserlerde kendinden DVS özelliği bulunduğundan ötürü ekstra ses kartı gerekmeden DVS kullanılabilir. Ayrıca DVS, USB ses kartı özelliği olmayan DJ Deck ve mikserlerle DJ yazılımı kullanılması amacıyla anlattığımız sistemle kullanılabilir.

Live Performance

Canlı performanslarda kullanılan DJ ekipmanları, bilgisayar olmadan ses sinyali üretebilen, dosya kaynağı olarak USB disk kullanan, genellikle performans tuşları ve Step Sequencer’dan oluşan ve Sampler mantığıyla çalışan cihazlardır. Bu cihazları DJ sistemlerine bir Deck gibi ekleyerek kullanabilirsiniz. Çoğunda bulunan MIDI özelliği sayesinde farklı MIDI destekli cihaz ve yazılımlarla kolaylıkla senkronize ederek sistemlerinizi kolayca kurabilirsiniz. Çoğu modelinde ekran bulunan canlı performans cihazlarına bu ekranla Sample yükleyebilir, ayarlarını yaparak istediğiniz gibi kullanabilirsiniz. Canlı performans ekipmanları, DJ performanslarına farklı sesler ve acapella parçaları eklemenize olanak sağlarken aynı zamanda canlı bir şekilde tamamen özgün bir parça oluşturmanıza olanak sağlar.

DJ efekt cihazları, mikserde efekt çeşitliliği veya niteliğinin yetmediği yerlerde sisteme ekstra efekt modülleri eklemek amacıyla tasarlanmış cihazlardır. Efekt cihazları genellikle üzerinde farklı çeşitlerde efektler, daha detaylı parametre kontrolleri ve Sampler olarak kullanılabilecek özellikler barındırır. Bu cihazların genellikle Send/Return bağlantısıyla kullanılması tavsiye edilirken, efekt cihazı kullanımı için her zaman Send/Return bağlantısına sahip bir miksere veya farklı bir DJ ekipmanına gerek yoktur. Send/Return bağlantısı olmayan cihazlarla efekt cihazınızı bağlamak istiyosanız; cihazınızın çıkışını efekt cihazının girişine, efekt cihazının çıkışını da hoparlörlerinize bağlamanız yeterli olacaktır.

 

Paylaş :
T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.