sadsad x
asdasd

Ses Kartlarındaki DSP Nedir?

22 Temmuz 2022
Ses Kartlarındaki DSP Nedir?

Dijital Ortamdaki Sesi Dinlememizi, İşlememizi ve Kaydetmemizi Sağlayan DSP’yi Keşfedelim.

Modern kayıt, miks ve Mastering çağında , yerleşik DSP efektleri, ses kartlarında daha çok görülen bir özellik haline geliyor. Universal Audio bu konuda öncü olmuştur, ancak şimdi, gelen ses sinyallerine sıfır gecikmeyle işleyebilen efekt işlemcili ses kartları üreten çok sayıda üretici var.

Tüm bunları mümkün kılan, dijital ses devrimi boyunca ses dünyasında giderek daha gerekli hale gelen DSP'lerdir (Digital Signal Processor/dijital ses işlemcisi). Bunun ışığında, bugün DSP'nin ne olduğunu, nasıl kullanıldığını ve neden önemli olduğunu sorarak derin bir dalış yapıyoruz.

 

Özet:

*Dijital Sinyal İşlemcisi, matematiksel denklemlere dayalı olarak gelen sinyalleri işleyen ve gerçek zamanlı olarak bir sonuç veren bir bilgisayar çipidir.

*DSP'ler, bir DAW, hoparlör, arayüz ve hatta telefonunuz içinde olabilecek dijital alanda sesin işlendiği her zaman kullanılır.

*DSP'lerin önemi, bilgisayarlarımızın genellikle sıkıştırıcılar ve kayıt konsolları gibi fiziksel donanım birimlerine verilen görevleri gerçekleştirebildiği mevcut dijital ses bağlamında açıkça doğrudur.

Ses kartlarındaki DSP nedir?DSP Nedir?

Özetle, bir Digital Signal Processing (DSP) gelen bir sinyali alır, matematiğe dayalı olarak manipüle eder ve bir sonuç verir. DSP'yi çok hızlı zaman dilimlerinde karmaşık denklemleri gerçekleştiren çok hızlı bir hesap makinesi olarak düşünebilirsiniz. Ses alanındaki DSP'lerin yaygın bir örneği, bilgisayarınızda değerli işlem gücünü kullanmadan sıfır gecikmeyle giriş sinyalinize sıkıştırma ve diğer efektler eklemek için yerleşik bir DSP kullanan Universal Audio'nun arabirim yelpazesidir.

Daha derin bir işleme düzeyine baktığımızda, ses kaydı ve çıkışında bir DSP de kullanılır. Bir analogdan dijitale dönüştürücü (ADC) bir giriş (örneğin bir mikrofon) alır ve bu bilgiyi DSP'ye iletmeden önce analog sinyali ikili sayılara dönüştürür. Bu şekilde ADC, artık sayısallaştırılmış ses sinyalini işleyebilecek ve kaydedilmesini sağlayacaktır. disk. Aynı mantıkla tersine çalışan işlem, DSP'nin kaydedilmiş sesi aldığı, işlediği ve ardından sesi hoparlörlerde çalmak için bir dijital-analog dönüştürücüye (DAC) ileterek gerçekleşir.

Bu son örnekle, bir DSP tarafından yapılan işlem, oynatma için kodunun çözülmesi kadar basit olabilir, ancak daha karmaşık durumlarda, frekans tepkisini EQ veya Compression yoluyla değiştirmek ve hatta aktif gürültü engelleme (ANC) özelliğini etkinleştirmek için kullanılabilir.

SES kartlarındaki DSP nedir?DSP Nasıl Kullanılıyor?

Digital Signal Processing (DSP), DAW'ların (Dijital Ses İş İstasyonları) kullanımında temel yapı taşı olarak görev alır. Başka bir deyişle, DSP olmadan DAW'lar olmazdı. Bilgisayarın işlemci gücünü kullanarak dijital bir ses sinyalini değiştirdiğimiz için DAW ortamında bir ses sinyalinde yaptığınız her değişiklik DSP'yi kullanır. Bir DAW'a eklenen her eklenti, bilgisayarınızdaki veya ses kartınızdaki işlem gücünü kullanır ve dijital ortamda Reverb ve Saturation efektleri gibi efektler eklemenize olanak tanır.

DSP'nin bazı kullanımları diğerlerinden daha fazla güç gerektirir. Örneğin, Ableton içindeki yerleşik bir efekt eklentisi, yerel eklentilerin bu ortamda kullanım için optimize edilmesi nedeniyle harici bir Waves eklentisinden çok daha az işlem gücü kullanır.

Canlı ses uygulamalarında bile, dijital sesi sahneden dijital konsola iletmek için çoğu ses bağlantısı artık Ethernet kablolarıyla gerçekleştiriliyor. Bu dijital konsolları kullanarak, DSP'ler potansiyellerini en üst düzeye çıkarmakta ve dijital alanda eksiksiz miks sürecinin tamamlanmasına olanak tanımaktadır. DSP’lerin bu şekilde kullanımı, bir festivaldeki miks konumuna Multicore (çok çekirdekli) kablolarıyla uzun mesafelerden çalışmaktan kesinlikle daha kolay ve etkili olacaktır.

İşlem gücü zaman geçtikçe gelişmeye devam ettikçe, DSP ses ürünlerinde giderek daha fazla kullanılmaktadır. Öne çıkan örnekler, benzersiz bir işitme profiline dayalı olarak Driver’larının frekans tepkisini değiştirmek için DSP kullanan çeşitli kulaklıklar veya oda anormalliklerini düzeltmek ve hoparlörlere yerleşimlerine göre doğru şekilde gecikme verebilmek için DSP kullanan çeşitli markaların tasarladığı stüdyo monitör hoparlörler olabilir.

Alexa veya Siri gibi akıllı ev cihazları da olmak üzere çok sayıda tüketici sınıfı ses ürününde, sesimizi evinizdeki aydınlatmayı değiştirmek ve hatta internette arama yapmak için komutları dijital ortama geçirmek için DSP kullanılırr.

DSP Neden Önemlidir?


Modern dijital ses işleme ortamlarında, DSP'ler günlük hayatımızda, farkında olsak da olmasak da, müzik üretmek, değiştirmek ve duymak için kullandığımız ana bileşendir. Bilgisayarınızdaki 3,5 mm jak çıkışı DSP tarafından çalıştırılır ve Lorde'un yeni kaydını tüm gün tekrar tekrar dinleyebilmeniz için kulaklığınızın doğru bilgileri almasını sağlar.

DSP aynı zamanda telefonlarımızın ve bilgisayarlarımızın seslerimizin analog sinyalini almasına ve örneğin Zoom aracılığıyla internet üzerinden iletilmek üzere işlemesine olanak tanır; bu noktada da arka plan gürültüsünü bastırmak ve sesin bulunduğunuz ortamda kulağa nasıl geldiğini öğrenerek sesinizin çalınmasını optimize etmek için DSP kullanır.

Dijital sinyal işlemcileri modern hoparlörlerde Genelec'in GLM ses işlemesi gibi daha güçlü hesaplama kullanımlarının yanı sıra EQ, filtreler ve Compression kullanılmasını sağlar. Kablosuz kulaklıklarda bile, Bluetooth bağlantısıyla küçük cihazlar tarafından oluşturulan fiziksel ses dalgalarının yanı sıra ANC özelliği kullanımı amacıyla bağlantı sağlayan bir tür DSP bulunur.

Sonuç olarak, DSP'ler dijital ses zincirinin bir numaralı ve en önemli halkasıdır. DSP’ler ses ürünlerinin özel yonga setleri aracılığıyla daha verimli çalışmasına olanak tanır.

Bu yazımızda sizlere DSP’ler ve özellikleri hakkında bilgi vermeye çalıştık. Herhangi başka bir sorunuz, merak ettiğiniz herhangi başka bir şey için ise Müzik Üssü canlı destek üzerinden uzman satış elemanlarımızla iletişime geçebilirsiniz.

Paylaş :
T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.