sadsad x
asdasd

Stüdyo Kulaklığı Satın Alma Rehberi

21 Temmuz 2022
Stüdyo Kulaklığı Satın Alma Rehberi

İşiniz İçin Doğru Kulaklık Nasıl Seçilir?

“____ için en iyi kulaklık hangisi?” Bu çok zor bir soru. Temel profesyonel kalitede stüdyo kulaklıklarına bakarsanız, hepsi benzer fiyatlarda onlarca model olduğunu görebilirsiniz. Özellikleri de birbirine benzer. Bu makalede sizin için en uygun kulaklığı nasıl bulabileceğinize dair bilgi vereceğiz. 



Ne İçin Kullanacaksınız?

Kulaklık seçerken kulaklık odaklı düşünmeyin, kulaklığı ne amaçla kullanacağınızı düşünerek başlayın. Stüdyoda bir parça dinliyorsanız, canlı müzik performansı dinlemek ve ayarlamak için kullandığınız kulaklığı kullanamazsınız. Bir kayıt için bateri çalıyorsanız, iyi tasarlanmış bir vokal kabininde şarkı söylerken kullanılan kulaklıktan tamamen farklı bir kulaklığa ihtiyacınız olacaktır. Aşağıdaki bölümlerde, elinizdeki iş için uygun kulaklığın ne olduğunu bulmak için kullanabileceğiniz bazı önemli noktaları ele alacağız.



Kulaklık Terminolojisi

Kulak Çevreleyen ve Kulak Üstü

Kulaklık söz konusu olduğunda, kulaklığın hoparlörleri (Driver’ları) ile kulağınızın arasında oturan yastık olan kulaklığın tasarımını ifade eder. Çok fazla profesyonel kalitede kulak üstü kulaklık bulamazsınız. Kulak çevreleyen kulaklıklar adından da anlaşılacağı üzere kulağınızı tamamen çevreleyip kapatan kulaklıklardır. Kulak üstü ise, kulak kepçenizin üstüne oturan kulaklıklardır.

Kapalı Kapsül ve Açık Kapsül  STÜDYO KULAKLIĞI SATIN ALMA REHBERİ

Bazen basitçe kapalı ve açık olarak da adlandırılan bu kulaklıklar kulak çevreleyen kulaklıklarda bulunur. Kapalı kulaklıklar sesin dışarı çıkmasını engeller. Bu tasarımın dezavantajı, basıncı kulaklığın içine hapsederek yanlış baslar oluşturmasıdır. Bu yanlış üretilen baslar çoğu profesyonel kullanım için uygundur (çoğu zaman günlük kullanımda tercih edilir), ancak detaylı dinleme için tam tersi bir durum söz konusudur. Burada da açık kapsüle sahip kulaklıklar devreye giriyor.

Detaylı dinleme için, açık kapsüle sahip kulaklıklar genellikle daha doğru bir frekans dengesi sağlar ancak bu özelliğiyle daha az ses izolasyonu sağlar. Son derece iyi tasarlanmış açık kapsül kulaklıklar, yüksek kaliteli kapalı kapsüle sahip kulaklıklarla neredeyse aynı izolasyonu sağlar, ancak bunun için yüksek bir ücret ödemeniz gerekebilir. Bununla birlikte, uygun fiyatlı, iyi dengelenmiş ve bazı profesyonel uygulamalar için yeterli izolasyon sağlayan bazı mükemmel “yarı açık” kulaklıklar bulunmaktadır. Açık kapsüle sahip kulaklıklar genellikle sesin bütün nüanslarını duymanız ve anlamanız gereken Mix, Mastering ve benzeri uygulamalar için kullanılır. 



Stüdyoda Kayıt

Kulaklıklarda aranacak genel temel özelliklerden birinin ses izolasyonu olduğunu söylemeye gerek yok. Stüdyonuzu yeterli profesyonel kalitede kulaklıkla donatmak ucuz değildir, ancak herkes için birinci sınıf kulaklıklar sağlamak zorunda değilsiniz. Aynı modelden birkaç tane almak yerine, uygulamaya göre çeşitlendirmek isteyebilirsiniz. 

 

Davullar

Akustik izolasyon, davulları izlemek için herşeyden daha önemlidir. Bu izolasyon sadece davulların sesini engellemek için değil (davulcunun miksi duymasını da sağlar), aynı zamanda metronom sesinin ve referans miksinin mikrofonlara taşmasını da engeller. Davul kulaklıklarında minimum ses yalıtımı olarak 25-29 dB aralığını önerebiliriz. 

 

Elektro Gitar ve Bas Gitar

Dinlemeyi nasıl gerçekleştirdiğinize bağlı olarak, standart bir kapalı kapsül veya yarı açık kapsüle sahip kulaklık tercih edebilir veya hiç kulaklık kullanmayabilirsiniz. Gitarist veya bas gitarist aynı odada amfi ile dinleme yapıyorsa, sadece miksi duymalarını sağlamak için muhtemelen monitör miks seviyesini önemli ölçüde açmanız gerekecektir. Yarı açık kulaklıkların mikrofona duyulabilir bir şekilde sızması olası olmasa da, yalnızca izolasyonları için kapalı kapsül kulaklıklar kullanmak isteyebilirsiniz.

 

Akustik Gitar ve Diğer Enstrümanalar

Kaydettiğiniz parçalarda kulaklık sızıntısı olduğunu çok geç fark etmektense, uygun izolasyona sahip kapalı kapsül bir kulaklık kullanmanız en doğru tercih olur.

 

Vokaller

Vokalistler, doğru şarkıyı söylemek için hem uygun ses perdesine hem de frekans dengesine ihtiyaç duyarlar. Bir şarkıcı için, şarkı söylerken iyi hissetmekle müziği kavramadan şarkı söylemek arasındaki farkı bu oluşturur. Bir ses mühendisi için ise bu, canlı bir performans ile hem enerji hem de ses perdesi açısından düz olması arasındaki fark olabilir. İdeal olarak vokal seslerini dinlemek için üst düzey açık kapsüle sahip kulaklıklar kullanılır. Eğer yüksek kalite açık kapsüle sahip bir kulaklık almak için yeterli bütçeniz yoksa, daha ucuz bir yarı açık kapsüle sahip kulaklık alabilirsiniz. Ancak yine de kulaklıklardan mikrofona ses sızmasını önlemelisiniz. Minimum/Kabul edilebilir bir sızma seviyesi dışında hepsini önleyecek kadar sessiz bir kulaklık seviyesi bulamazsanız, kapalı kapsüle sahip kulaklıklara geçmeniz gerekebilir.


STÜDYO KULAKLIĞI SATIN ALMA REHBERİ2

Mix ve Dinleme

Dinleme sırasında iyi bir referans kalitesinde kulaklık kullanmak (çoğunlukla açık kapsüle sahip üst düzey bir kulaklık), daha sonrasında düzeltmek için uğraşmak istemeyeceğiniz sorunları (kablo vızıltısı gibi sesler) önceden belirlemenize yardımcı olabilir. Miks sırasında kullandığınız kulaklık, benzer sorunları yalıtmak için kaydettiğiniz parçalardaki ayrıntılara odaklanmanıza olanak tanır. 

Kulaklık, odanızın akustiğini duymadan miksinizi duymanızı da sağlar. Basitçe söylemek gerekirse, kontrol odanızda/miks alanınızda kullandığınız kulaklıklar, mümkün olan en doğru ve net frekans tepkisine sahip olmalıdır (tıpkı stüdyo monitörleriniz gibi). Bu uygulamalar için açık kapsül veya yarı açık kapsüle sahip kulaklıkları öneririz.

Son bir not: Telefonlarda kullanılan AirPods ve benzeri günlük kullanıcı kulaklıklarını stüdyonuzda bulundurmayı unutmayın. Siz ne kadar kaliteli kulaklıkla dinleseniz de, son kullanıcı sizin mikslediğiniz şarkıları sizin dinlediğiniz gibi High-End bir kulaklıkla dinleyemeyebilir.

 

Canlı Müzik Uygulamaları

Canlı müzik uygulamalarında kullanılan kulaklıkların en önemli özelliği, kendi miksinizde neler olup bittiğini duyabilmeniz için alandaki kalabalığın oluşturduğu sesi engelleme yetenekleridir. 

STÜDYO KULAKLIĞI SATIN ALMA REHBERİ

Sahnede

Canlı müzik uygulamaları söz konusu olduğunda, kulak içi monitörler açık ara en popüler kulaklıklardır. Profesyonel kulak içi monitörler son derece düşük profillidir ve azcık kulak tıkaçlarına benzer. Birkaç metre öteden baktığınızda neredeyse görünmez olurlar ve sesi çok iyi bloke etiklerinden ötürü kulak içi kulaklık kullanan çoğu grup aslında referans olarak dinleyicilerin sesini almak için kullanılan bir veya iki mikrofon kullanır. 

Standart tek Driver’lı kulaklıklar, boyutu ve tasarımı nedeniyle, son derece sınırlı bas tepkisine sahip olma eğilimindedirler. Bu sınırlıbas, çoğu bas gitarist veya davulcu için dezavantaj oluşturur. Bas gitaristler ve davulcular basları duymaya değil, aynı zamanda onları hissetmeye de ihtiyaç duyarlar. Bas üreten enstrümanları barındırmak için daha yüksek ve daha düşük frekans aralıkları için özel Driver’lara sahip 2 veya 3 yollu PA hoparlörler gibi performans gösteren mükemmel seviyede çok Driver’lı kulaklıklar da vardır. Bu kulaklıklar, bas gitaristlerin ve davulcuların beklentilerini karşılayarak ciddi bir etki üretmekte ancak hiç ucuz fiyatlara sahip değiller.

 

Miks Yaparken 

Sorun giderme ve solo kullanım için mikser başında bir çift kapalı kapsüle sahip kulaklık bulundurmanızı öneriyoruz. Miks pozisyonundaki tipik ses basıncı seviyesi yaklaşık 110 dB’dir (oldukça yüksek bir ses seviyesi), bu nedenle net bir şekilde duymak istiyorsanız süper izolasyonlu kulaklıklara ihtiyacınız olacaktır. Ayrıca kulak içi monitörlere sahip bir müzik grubuyla birlikte çalışıyorsanız, aynı türde kulak içi monitör kulaklık kullanarak sahnedekilerin ne duyduğunu anlayabilirsiniz. Bu şekilde kulak içi kulaklıkların mikslerini ayarlayabilir ve grubun duyduğunu tam olarak siz de duyabilirsiniz.



Özetle…

Umarız bu satın alma rehberi, kulaklıklar hakkında bir fikir vermiş ve aramanız gerekenler hakkında bazı fikirler sağlamıştır.

 

İhtiyacınıza göre kulaklık seçin

Kulaklıklara ne için ihtiyacınızın olduğu, sizin ne tür bir kulaklık aramanız gerektiğini belirleyecektir.

 

Kulaklık tipleri

Asıl önemli iki kulaklık çeşidi “kapalı kapsül” ve “açık kapsül”dür: Kapalı kapsüle sahip kulaklıklar yüksek ses izolasyonu sağlarken, bununla birlikte hafif bir bas arttırımına sahiptir. Açık kapsüle sahip kulaklıklar ise daha net ve doğal ses sunar ancak izolasyon anlamında düşük bir performans gösterir.

 

Stüdyo kullanımına uygun kulaklıklar

Belirli uygulamalar için özel kulaklıkların yanı sıra genel dinleme için birden fazla standart stüdyo kulaklığına ihtiyacınız olacaktır. Vokal kullanımları için izolasyon ve doğruluğun bir karışımına ihtiyaç duyarsınız. Kayıt, miks ve mastering için ise referans seviyesinde kaliteli kulaklıklara ihtiyacınız olacaktır. Bu şekilde parçanızı en doğru şekilde duyabilirsiniz.

 

Canlı müzik kullanımına uygun kulaklıklar

İyi izolasyona sahip kulaklıklar, monitör miksleme istasyonunda veya sahne hoparlörü mikslerinizi kontrol etmek için harika bir seçimdir. Sahnede kulak içi monitörler, sanatçılara kendilerinin ve diğer sanatçıların yaptıklarının net bir yansımasını sunar.

 

Bu yazımızda sizlere kulaklıkların özellikleri ve nasıl seçim yapmanız gerektiği hakkında bilgi vermeye çalıştık. Herhangi başka bir sorunuz, merak ettiğiniz herhangi başka bir şey için ise Müzik Üssü canlı destek üzerinden uzman satış elemanlarımızla iletişime geçebilir, hatta mağazamıza gelerek dilediğiniz ürünü kendiniz deneyimleyip karar verebilirsiniz.

Paylaş :
T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.