sadsad x
asdasd

Mikrofon Temel Bilgileri: Transformatör Nedir?

21 Temmuz 2022
Mikrofon Temel Bilgileri: Transformatör Nedir?

Mikrofon tek bir iş yapar: Sesi güçlendirilebilen, kaydedilebilen veya iletilebilen bir elektrik sinyaline dönüştürmek. Transformatör, mikrofonun sesi algılama ve ses dalgalarını dönüştürme işlemini gerçekleştiren kısmıdır. Bu parçaya element de denilmektedir.

Transformatörlerin birçok çeşidi bulunmaktadır. Her bir transformatör çeşidi, farklı tonlamalar gibi mikrofon seçmeden önce bilmeniz gereken önemli karakteristik özellikler sunar.

 

Dinamik Mikrofon Nasıl Çalışır?

En yaygın kullanılan transformatörler dinamik mikrofonlarda bulunur. Bu transformatörün tasarımı basittir ve içerisinde sadece diyafram, ses bobini ve mıknatıs bulundurur. Dinamik mikrofon elementinin şekli, hoparlörlerin kesitsel çizimine benzer.

Bu transformatörlerin çalışma şekli basittir: Ses dalgaları diyaframa çarpar ve diyaframın öne ve arkaya titreşmesini sağlar. Diyaframın arkasına monte edilmiş küçük bir kablo yığını olan ses bobini, diyaframla birlikte öne ve arkaya titreşir. Ses bobinini çevreleyen mıknatısta manyetik alanı oluşur. Ses bobini hareket ettikçe, manyetik alan kabloya elektrik sinyali iletir ve bu sese karşılık gelir.

Dinamik mikrofonlar yüksek ses kalitesi sunar ve çok yüksek ses basınç seviyelerinde bozunma olmadan çalışabilir. Örneğin, tipik bir Shure SM58 mikrofon, bozunma olmadan 150dB’e kadar ses basınç seviyesini kaldırabilir.

Dinamik mikrofonlar aynı zamanda çok sert fiziksel kullanıma ve en uç sıcaklık ve nem koşullarına karşı dayanıklıdır. Hatta tamamen suya batırmak harici bir dinamik mikrofonu kullanılmaz hale getirmenin pek yolu yoktur.

 

MİKROFON TEMEL BİLGİLERİ: TRANSFORMATÖR NEDİR?Condenser Mikrofon Nasıl Çalışır?

Bir diğer popüler transformatör tipi condenser mikrofonlarda bulunur. Bu transformatörler daha ince diyaframa sahiptir ve dinamik mikrofonlardaki ses bobini-mıknatıs kombinasyonu yerine elektrik yüklü arka plaka bulundurur. Condenser mikrofonun diyaframı titreştiğinde, diyafram ile arka plaka arasında bulunan hacmi değiştirir ve bu işlem sese göre elektrik sinyali oluşturarak sesi elektrik sinyaline dönüştürür.

Condenser mikrofonun dinamik mikrofona göre avantajlarından biri daha az kütleye sahip olmasıdır. Bu sayede condenser mikrofonlar çok ince detayları ve yüksek frekansları daha iyi yakalar. Ancak condenser mikrofonlar çalışmak için harici güç kaynağı gerektirir. Bu güç, mikrofon içerisine yerleştirilmiş bir pille veya mikrofon kablosu üzerinden “Phantom güç” adı verilen kaynak tipiyle sağlanabilir.

Çoğu condenser mikrofon belirli bir voltaj aralığıyla çalışır ve bu genelde 12 ile 48V arasındadır. Bazı profesyonel stüdyo mikrofonları çalışmak için en yüksek voltaja ihtiyaç duyabilir. Eğer bir condenser mikrofon kullanmayı planlıyorsanız, mikser veya kayıt cihazınızdaki girişin Phantom güç destekleyip desteklemediğini kontrol edin.

Condenser mikrofonlar, dinamik mikrofonlara oranla daha hassastır ve yüksek frekanslarda daha detaylı sesleri ve perküsyon seslerini yüksek kalitede yakalayabilir. Bu özelliğiyle condenser mikrofonlar akustik gitar, telli çalgılar, Cymballar gibi enstrümanlarla kullanılmaya elverişlidir. Aynı zamanda condenser mikrofonlar, doğa sesleri kaydetmek ve kendi ses parçalarınızı oluşturmak için idealdir.

Condenser transformatörler çok küçük boyutlara sahip olabilir. Böylece yaka mikrofonu, Gooseneck mikrofon veya Headset mikrofon gibi olabilecek en küçük boyuta sahip olması gereken mikrofonlarda çoğunlukla condenser element tercih edilir.

Paylaş :
T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.